Попкорн: шкода чи користь?

Попкорн: шкода чи користь?

Попкорн – один із найздоровіших продуктів і його можна їсти кожному. Він містить велику кількість калорій, білків, мінералів і вітамінів. Протягом століть кукурудза була основним раціоном багатьох цивілізацій, бо щедро надавала велику кількість різних поживних речовин. Сьогодні попкорн – як і раніше один з провідних продуктів з цілющими якостями. Всі ми прагнемо до збалансованого вживання здорових продуктів з приємним смаком. Більшість людей купують попкорн і не підозрюють, що їдять дуже поживну їжу. Можливо, корисні властивості попкорна і стали одним із факторів його величезної популярності.

Не можна з повною впевненістю сказати, що той чи інший снек (англ. snack – «легка закуска» – прим. ред.) буде забезпечувати організм цінними поживними речовинами і ніяким чином не зашкодить йому. З усіх снеків попкорн є найздоровішим. Він будує кістки, м’язи, тканини, покращує травлення. А також попкорн корисний для зубів. І ось чому:

  • Зуби складаються, в основному, з кальцію і фосфору. Обидва вони розчиняються, з’їдаються певного виду кислотою, яка утворюється в роті під дією бактерій. Всі ми знаємо, що підсолоджені продукти, безалкогольні напої, жувальна гумка та інші кондитерські вироби – все це викликає карієс зубів.
  • Чищення зубів відразу після вживання солодощів зменшує шкідливий вплив, але як нам це робити, якщо наші діти в дитячому садку чи школі, а ми на роботі? Набагато краще вживати те, що не вимагають чищення зубів після їжі – щось на зразок готового попкорну, вживання якого не має поганих наслідків, на відміну від цукерок і прохолодних напоїв. Якщо ми голодні, то між прийомами їжі замість цукерок, жувальних гумок та іншої солодкої їжі повинні вживати фруктові соки, свіжі фрукти, несолодкі сухофрукти, горіхи, попкорн, цілісні зернові, молоко, сир.

Мінерали в попкорні

Одна з якостей попкорна, як поживної їжі – вміст у ньому необхідного людині кількості мінералів. 100 грам попкорну досить, щоб заповнити одну третину добової потреби у фосфорі і одну п’яту частину добової норми заліза (2,7 мг) в організмі людини. Це більше, ніж в яйцях, смаженій яловичині, арахісі, трісці і молоці, і трохи менше, ніж у шпинаті, який містить 3 мг. Воістину прекрасно! З 281 мг фосфору на 100 г попкорн знаходиться далеко попереду яєць, яловичини, тріски, шпинату і не надто відстає від печінки та арахісу. Попкорн також постачає кальцій. Звичайно, не так багато, як молоко, але все ж більше, ніж багато інших продуктів. Також попкорн – відмінне джерело мінералів (фосфор, залізо, кальцій), з яких складаються червоні кров’яні тільця крові, зуби і кістки.

Порівняння попкорну за вмістом заліза (мг/100 г) з іншими продуктами:
  • Попкорн – 2,7
  • Яблука – 0,3
  • Яловичина – 2,4
  • Морква – 0,8
  • Тріска – 0,9
  • Яйця – 2,7
  • Шпинат – 3,0
  • Цукор – 0,1
Порівняння попкорну за вмістом фосфору (мг/100 г) з іншими продуктами:
  • Попкорн – 2,8
  • Яблука – 0,3
  • Яловичина – 176
  • Тріска – 189
  • Яйця – 210
  • Апельсини – 23
  • Шпинат – 55
Порівняння попкорну за вмістом кальцію (мг/100 г) з іншими продуктами:
  • Попкорн – 11
  • Яблука – 6
  • Яловичина – 11
  • Яйця – 54
  • Печінка – 8
  • Картопля – 11
  • Цукор – 0
  • Помідори – 11

Попкорн – хороше джерело білку

У порівнянні з м’ясом попкорн забезпечує організм меншою кількістю білку – 100 г попкорну забезпечують одну шосту частину добової потреби людини в білку. Хоча це і менше, ніж у м’ясі, але більше, ніж в овочах, хлібі, цукерках, молоці, вівсяних пластівцях, супах і багатьох інших продуктах.

Порівняння попкорну за кількістю білків (мг/100 г) з іншими продуктами:
  • Попкорн – 12,7
  • Квасоля – 2,4
  • Яловичина – 18,9
  • Хліб білий – 8,5
  • Масло – 0,6
  • Тріска – 16,5
  • Шинка копчена – 16,9
  • Молоко – 3,5
  • Вівсянка – 2,3
  • Повітряний рис – 6,7
  • Салат – 1,1
  • Ковбаса – 11,3
  • Супи – 4,3
  • Картопля – 1,8

Вітаміни в попкорні

Тіло не виробляє вітаміни для власного використання. Тому вони повинні поставлятися із зовнішніх джерел. І попкорн – хороше їх джерело. 100 г попкорну забезпечують приблизно одну п’яту частину добової потреби людини в Тіаміні (вітамін B1). Тіамін необхідний для підтримки гарного апетиту і нормального травлення, а також для функціонування центральної нервової системи в нормальному режимі. Готовий попкорн також живить організм рибофлавіном (вітамін В2) і нікотиновою кислотою. Рибофлавін необхідний для клітин організму. Нікотинова кислота зберігає шкіру у хорошому стані. Попкорн по вмісту рибофлавіну і нікотинової кислоти попереду квасолі, капусти, вівсянки і багатьох інших продуктів.

Порівняння попкорну за вмістом Тіаміну (В1) з іншими продуктами (мг/100 г):
  • Попкорн – 0,39
  • Яловичина – 0,10
  • Тріска – 0,04
  • Яйця – 0,12
  • Печінка – 0,27
  • Молоко – 0,04
  • Свинина – 0,58
  • Цукор – 0
Порівняння попкорну за вмістом Рибофлавіну (B2) з іншими продуктами (мг/100 г):
  • Попкорн – 0,12
  • Яблука – 0,02
  • Яловичина – 0,13
  • Капуста – 0,06
  • Морква – 0,6
  • Молоко – 0,17
  • Свинина – 0,14
  • Цукор – 0
Порівняння попкорну за вмістом Ніацину з іншими продуктами (мг/100 г):
  • Попкорн – 2,2
  • Яловичина – 2,7
  • Хліб – 3,5
  • Масло – 0,1
  • Капуста – 0,3
  • Тріска – 2,3
  • Салат – 0,2
  • Апельсини – 0,2

Таким чином, у висновку можна сказати, що попкорн – дуже добре збалансований поживний продукт, який можна вводити в свій раціон хоч кожен день.